U bent hier: Home / Verrekijker / LO.com / Vrije tijd / Koren op Sint-Anneke

Contactgegevens

Op deze pagina

Koren op Sint-Anneke

Op Antwerpen Linkeroever zijn een aantal koren actief. Het Sint-Annakoor heeft haar thuisbasis in de Sint-Anna-ten-Drieënkerk, het popkoor Klankjorum en deCHORALE, hebben hun thuisbasis in Sint-Anneke Centrum dat vlak naast de kerk is gelegen.

 

Sint-Annakoor

Zij verzorgen de zangpartij in de eucharistieviering bij speciale gelegenheden zoals Kerstmis, de Goede Week, de openluchtviering bij Maria tenhemelopneming, de viering van ziekenzorg enz.

Daarnaast is er ook al eens een concert.

Dinsdagavond wordt er geoefend in de weekkapel van de Sint-Anna-ten-Drieënkerk tussen 20.15 u. en 22.15 u. Natuurlijk genieten de koorleden ook elk jaar van de zomervakantie.

Wil je graag mee komen zingen? Iedereen is welkom, het koor is vooral op zoek naar frisse en jonge stemmen. Ook mannenstemmen zijn meer dan welkom.

Noten lezen is geen must. Tijdens repetities wordt er hard en degelijk werk afgewisseld met een lach en een grap.

Het koor bestaat uit een groep mensen die meestal heel andere dingen doen dan zingen. En zoals elk koor hebben we ook werden de stemmen netjes ingedeeld in vier partijen:

  • de sopranen (de engelenstemmen)
  • de alten (de intelligentste partij door een kenner gezegd)
  • de tenoren (de hoogste onder de mannenstemmen en niet altijd even gemakkelijk!)
  • de bassen (een stevige fond!).

 

deCHORALE

‘deCHORALE’ ontstond in Antwerpen op initiatief van Lodewijk De Vocht. In 1916 vormde hij het dameskoor ‘Constance Teichmann’ om tot het gemengd koor ‘Chorale Caecilia’, later de Koninklijke Chorale Caecilia.

Door een reeks opgemerkte uitvoeringen in binnen- en buitenland kreeg dit koor een grote nationale en zelfs internationale faam. In 1968 stopte Lodewijk De Vocht en ontbond hij het koor. Enkele koorleden hebben toen beslist om verder te gaan als ‘Nieuw Caeciliakoor’, eerst onder leiding van Frits Celis, daarna met Frans Dubois als dirigent. Hij zou het koor meer dan dertig jaar lang leiden tot in 2001.

Repertoire

Sinds 2002 heeft dirigent Paul Dinneweth de dirigeerstok overgenomen. Zijn vernieuwend artistiek leiderschap tilt ‘deCHORALE’ naar een hoog muzikaal niveau, resulterend in een breed en uitdagend repertoire. Het repertoire strekt zich uit over de verschillende klassieke oratoriumwerken tot werken van hedendaagse componisten, waarbij ook muziek van de stichter-dirigent van het koor, Lodewijk De Vocht, regelmatig geprogrammeerd worden.

Unieke plek

Met meer dan honderdtwintig zangers heeft ‘deCHORALE’ een unieke plek ingenomen in de Vlaamse koorwereld. Om de kwaliteit te bewaken benadrukt ‘deCHORALE’ het belang van koorscholing, stemscreening en stemvorming voor alle koorleden.

Stemcoach Kristien Vercammen en repetitor Peter Maus ondersteunen hierbij dirigent en koor voor een steeds betere koorkwaliteit.

Praktisch

‘deCHORALE’ houdt tweemaal per jaar een auditie om nieuwe leden aan te trekken en repeteert elke donderdagavond van 20 uur tot 22.30 uur in het Sint-Anneke Centrum, Hanegraefstraat 5, Antwerpen Linkeroever.

Meer info: www.dechorale.be

Karel Van Cauwenberghe, Voorzitter deCHORALE

 

Klankjorum

Het koor Klankjorum werd eind 1997 opgericht als gelegenheidskoor door enkele enthousiastelingen uit Antwerpen Linkeroever met een gemeenschappelijke droom: een groot concert brengen in het magische jaar 2000. Dat concert werd een geweldig succes en zowel de dirigent Johan Clerckx als de koorleden kozen ervoor om door te gaan met Klankjorum.

Klankjorum laat zich niet vastpinnen op een bepaald muziekgenre. Het repertorium dat ze brengen is heel gevarieerd, zowel hedendaagse popsongs als klassieke chansons, musical en ballades komen aan bod.

Wie Klankjorum aan het werk ziet, krijgt meteen zin om mee te doen met dit bonte gezelschap dat bestaat uit meer dan 65 vrouwen en mannen van verschillende leeftijden, die meerstemmig zingen. Een ding hebben ze allemaal gemeen: hun enthousiasme! Ze vinden er ontzettend veel plezier in om samen te zingen. Ze weten dat enthousiasme ook over te brengen op hun publiek dat af en toe getracteerd wordt op een spetterend optreden.

Als je op woensdagavond voorbij het Sint-Anneke Centrum in de Hanegraefstraat wandelt, kan je hen waarschijnlijk horen zingen. Dat is namelijk de thuisbasis waar Klankjorum wekelijks repeteert van 20 tot 22 uur. Ook een zangdag, een zomerbarbecue of een eetavond behoren tot de activiteiten van Klankjorum. Dit wordt allemaal georganiseerd door een ploeg enthousiaste vrijwilligers binnen het koor.

Een keer op het jaar houden ze een open repetitie, waar uiteraard iedereen welkom is om eens te komen proeven van de sfeer en te ervaren hoe tof in een koor zingen wel is. Mocht je de zangkriebels voelen opkomen als je dit leest, ga dan eens rondkijken op de website: www.klankjorum.com, waar je meer info vindt over het koor.  Daar kan je je ook aanmelden om Klankjorum te komen versterken.

Je bent van harte welkom!

Anderen bekeken ook

De Verrekijker

© Parochie Sint-Anna-ten-Drieën | Antwerpen Linkeroever | 03 219 32 29 | Google Maps | mail | webmaster | disclaimer